KERKBALANS
Daar geef ik voor!
GIFTEN
Uw steun is hard nodig!
LEGATEN
Voor de kerk van morgen!
MISINTENTIES
Mijn intentie bij de H. Mis!

KERKBALANS

Al bijna 2000 jaar is onze kerk voor ontelbaar veel gelovigen van grote betekenis. In de kerk ontmoeten we God en elkaar. Het is een plek waar we tot rust komen, naar elkaar omzien en samen God zoeken. Een waardevol moment in de week waarop we ons geloof én het leven met elkaar delen.

Gisteren, vandaag  … en morgen. Kerken willen ook in de toekomst van betekenis zijn voor mensen die verdieping en ontmoeting zoeken. Kerkleden willen gastvrij en uitnodigend zijn voor jonge mensen die hun leven nog voor zich hebben, en voor hen die God nog niet kennen. Kerk-zijn kost geld en daar is uw steun bij nodig.

Wist u dat uw bijdrage aan de Kerkbalans aan de parochie gelden voor de Belastingdienst mogelijk als gift die aftrekbaar is van de belasting. Meer informatie hierover vindt u onder het tabblad giften, maar u mag onze penningmeester hier ook altijd over aanschieten persoonlijk of via de mail.

DOET U OOK MEE ?

Wilt u ook dat wij blijven doen waar onze kerk al eeuwenlang voor staat ? Mijn kerk in balans ...

OVERZICHT OVER DE LASTEN

Kosten ontroerend goed
Persoonskosten
Kosten eredienst, pastoraat en beheerkosten
Verplichte en vrijwillige bijdragen
TOTAAL LASTEN
Begroting 2024
97.709,00 €
107.559,00 €
43.250,00 €
42.000,00 €
290.518,00 €
Realisatie 2022
65.224,00 €
96.657,00 €
44.358,00 €
37.429,00 €
243.668,00 €
Realisatie 2021
75.881,00 €
89.745,00 €
48.038,00 €
45.340,00 €
259.004,00 €

Als u met ons eens bent dat het belangrijk is om het werk in onze parochie te steunen, doe dan mee met de actie Kerkbalans!

SCHENKINGEN

Een parochie kan alleen voortbestaan als er wordt geschonken. De pastoor heeft in zijn brief voor de actie kerkbalans ook het spirituele belang aangegeven van de kerkbalans voor het voortbestaan van onze parochie. Uw bijdrage aan de kerkbalans en andere schenkingen die u doet aan de parochie gelden voor de belastingdienst mogelijk als gift die aftrekbaar is van de belastingen. De belastingdienst maakt een onderscheid tussen eenmalige en periodieke giften.

Eenmalige giften mogen worden afgetrokken wanneer:

  • U de giften doet aan een instelling die bij de belastingdienst is geregistreerd als een 'algemeen nut beogende instelling' (ANBI). Als Gerardus Majella Parochie zijn wij een ANBI-instelling.
  • U met schriftelijke stukken, zoals bankafschriften of kwitanties, kunt aantonen dat u de giften hebt gedaan. Als u een kwitantie nodig heeft kunt u dit aan de penningmeester vragen.
  • Het totale bedrag van uw giften meer is dan het drempelbedrag. Dit is 1 % van uw inkomen.

U mag voor deze giften in totaal niet meer aftrekken dan het maximum. Dat is 10 % van uw inkomen.

Voor periodieke giften gelden geen drempelbedrag of maximum!
Van een periodieke gift is sprake als u in een overkomst met de parochie vastlegt dat u tenminste 5 jaar lang een bepaald bedrag zult overmaken. Vroeger moest u hiervoor naar de notaris, maar dat hoeft nu niet meer, dat is veel makkelijker gemaakt. Dit formulier kunt u hier downloaden.

WAAROM ZIJN DE BELASTINGEN EN SCHENKINGEN BELANGRIJK VOOR U ?

Wist u dat als u bijvoorbeeld 40% belasting betaalt en u schenkt ons 500 € (en u voldoet aan de voorwaarden zoals hiervoor beschreven) krijgt u 200 € terug van de belastingen. Dus eigenlijk "kost" het u maar 300 €. Wanneer u dit weet, kunt u natuurlijk leuke dingen doen voor dat geld dat u terug krijgt, of de parochie nog iets extra's schenken.

Als u wilt uitrekenen of uw giften voor aftrek in aanmerking komen kunt u hier terecht op de website van de belastingdienst.

LEGATEN

Een derde manier van schenken aan de parochie is door middel van legaten, dan bepaalt u in een testament zelf waar een deel van uw vermogen naar toe gaat na uw overlijden. Hiervoor moet u wel bij een notaris langs, want dit wordt vastgelegd in een testament. De notaris kan precies met u kijken wat wel en niet kan, wat wel en niet verstandig is. Om een notaris bij u in de buurt te vinden, kunt u de website www.notaris.nl raadplegen, maar ook wij helpen u graag verder.

Wat is een misintentie ?

Geen belang of hartzaak is te klein of te groot, geen vreugde of verdriet te gering of te zwaar om het niet bij God te kunnen brengen in de H. Mis. Met behulp van een misintentie kunt u uw persoonlijke gebedsintentie door het Heilig Misoffer bij God brengen, omdat uw opgegeven intentie ook tijdens de eucharistieviering bij de voorbeden wordt afgelezen.

Vaak voorkomende intenties zijn een H. Mis voor overledenen, voor zieken of bij speciale gelegenheden zoals bruiloften en jubilea.

Het is een goed gebruik om voor een opgegeven misintentie een stipendium (een bepaalde bedrag) te geven. De misintentie kost dus niets, maar door een gift (het stipendium) ondersteunt u ons tegelijkertijd ook financieel bij het reilen en zeilen van de parochie.

MISINTENTIE OPGEVEN ?

Wilt u een misintentie opgeven? Dat kan! Stuur een e-mailbericht naar het parochiesecretariaat.
Of maak gebruik van het formulier op het mededelingenblad.​

Alle goede werken samen
bereiken niet de waarde
van één enkel Misoffer,
want het zijn de werken
van de mensen;
de H. Mis echter
is het werk van God.

H. Pastoor van Ars